Kuhinja

Neodoljivi ‘crnac bez jaja’

Nakon bijele pite, donosimo još jedan klasik kućnog slastičarstva. Crnac bez jaja je ukusan kolač, pogodan za one koji su alergični na jaja, ali i one koji ne vole prati posuđe.

Objavljeno

|

Ovo je kolač koji sam još prije dosta godina dobio od tete koja ga je dobila od svoje prijateljice. Nisam krio oduševljenje za jednostavnost ovog kolača tako da sam odmah i dobio recept. Omiljen je kod mojih ukućana, a i šire, piše Hrvoje, kuhar portala Kužinavanje.com.

Ni ne sluteći što će biti u budućnosti objavio sam recept i na internetu nakon čega su svi poludjeli za njim. Tada, u vrijeme popularnosti UN dijete, svrstan je i u njihov jelovnik, recept je isproban u Podravkinom kulinarskom centru, napravljen je i za potrebe snimanja za Coolericu kao moj rekvizit, a našao se i među desertima na Coolinarikinom 7. rođendanu. Također je i proglašen jednom od top 10 recepata u 2007. godini.

Gotovo sve potrebne sastojke uvijek imamo kod kuće, a dobra strana ovog kolača, osim što ga mogu jesti ljudi koji su alergični na jaja ili ne smiju uopće jesti jaja, jest u tome što nakon pripreme ne ostaje previše prljavog posuđa. Samo posuda u kojoj se miješa (jer svi sastojci za tijesto se miješaju odjednom), posuda u kojoj se topi preljev i pleh u kojem se peče.

Ovdje donosim originalni recept, u kojem se po želji može smanjiti količina šećera i ulja u tijestu i šećera u preljevu, i pri tome nema nikakve promjene, kolač uvijek ispadne jednako dobar. Mjera koju koristim je čaša od jogurta – 200g.

Sastojci za tijesto

3 jogurta (3 x 200g)
3 čaše od jogurta glatkog pšeničnog brašna
2 čaše od jogurta šećera
1 čaša od jogurta ulja
2 žličice sode bikarbone
3 velike žlice kakaa

Sastojci za preljev

150 g čokolade za kuhanje
150 g maslaca
10 žlica mlijeka
10 žlica šećera

Priprema

Sve se miješa od jednom. Sve sastojke potrebne za tijesto staviti u posudu za miješanje i izmiksati. Tijesto uliti u namašten pleh za pečenje veličine 20 x 30 cm i peći oko 20 minuta na 200 °C (po potrebi i duže, provjeriti čačkalicom dali je kolač gotov). U međuvremenu pripremiti preljev. Sve sastojke za preljev staviti u posudu da se otope na pari.Gotov kolač izvaditi iz pećnice, preliti ga preljevom i pustiti da se ohladi. Ohlađen kolač staviti u hladnjak. Rezati na kocke i poslužiti.

Exit mobile version