Kuhinja
Juha od muškatne tikve
Žute, crvene, velike ili male, buče su idealna namirnica za pripremanje raznih juha, variva, složenaca, kolača ili marmelada jer sadrže veliki udio vode, a malo masnoće. Koštice su kao stvorene za grickanje dok je ulje jako cijenjeno u kuhinji za pripremu salata.
Uz kestene, buče su još jedan od simbola jeseni. Žute, crvene, velike ili male, buče su idealna namirnica za pripremanje raznih juha, variva, složenaca, kolača ili marmelada jer sadrže veliki udio vode, a malo masnoće. Koštice su kao stvorene za grickanje dok je ulje jako cijenjeno u kuhinji za pripremu salata. Evo kako ovu tikvu priprema Hrvoje, vlasnik kulinarskog portala Kuzinavanje.com.
Sastojci
1 glavica luka
500 g svježe muškatne (butternut) tikve
2 mrkve
3 krumpira strednje veličine
4 žlice maslinovog ulja
50 g sjemenki buče
sol
2 žlice bučinog ulja
100 ml vrhnja za kuhanje
Priprema
Luk, mrkvu, krumpire i tikvu očistiti i narezati na krupnije komade. Na dobro zagrijanom maslinovom ulju pržiti luk uz dodatak bućinih sjemenki. kad luk omekša dodati mrkvu i krumpir, popržiti, a zatim dodati tikvu. Začiniti sa malo soli i zaliti sa 1 1/2 litrom vode. Promiješati, poklopiti i pustiti da zakuha. Kuhati 30 do 45 minuta na laganoj vatri. Po potrebi još začiniti. Juhu maknuti sa vatre, dodati vrhnje i bučino ulje te štapnim mikserom sve dobro izmiksati. Juhu po želji poslužiti kockice prženog kruha, mljevene sjemenke buče i vrhnje.