Kuhinja

Bijela pita

Na temelju ove pite dale bi se izvoditi razne varijacije na temu sa kremom ali meni osobno je najdraža ovako jednostavna, starinska krema na bazi mlijeka i maslaca uz dodatak malo arome limuna.

Objavljeno

|

Kako sam ljubitelj dobrih, starih i isprobanih recepata, ova pita je nastala kao tema dviju već davno probanih pita od karamela i limuna koje sam jeo kod bake. I na temelju ove pite dale bi se izvoditi razne varijacije na temu sa kremom ali meni osobno je najdraža ovako jednostavna, starinska krema na bazi mlijeka i maslaca uz dodatak malo arome limuna, piše Hrvoje s portala Kuzinavanje.com.

Tijesto

400 g glatkog pšeničnog brašna
150 g maslaca ili margarina
100 g šećera
2 cijela jaja
3 žlice kiselog vrhnja
1 kesica praška za pecivo

Krema

1 litra mlijeka
8 žlica oštrog pšeničnog brašna
250 g maslaca ili margarina
200 g šećera u prahu
sok ½ limuna
malo naribane limunove korice (po želji)

Priprema:

U posudu za miješanje staviti brašno, na kockice narezani hladni maslac i šećer. Utraljati rukama da se dobije mrvičasta smjesa; kao za prhko tijesto. Na kraju dodati ostale sastojke, kiselo vrhnje, jaja i prašak za pecivo te umijesiti tijesto. Zamotati ga u prozirnu foliju i ostaviti u hladnjaku da miruje oko 30 minuta. Odmoreno tijesto podijeliti na četiri jednaka dijela i svaki dio razvaljati i peći na obrnutoj strani lima prekrivenoj masnim papirom oko 10 minuta na 175 – 180°C. Pripaziti da se tijesto previše ne prepeče. Gotove kore ostaviti sa strane da se hlade, a u međuvremenu napraviti kremu.

U posudu za kuhanje uliti1/2 litre mlijeka i pustiti da zakuha. Brašno i šećer umutiti u ostaloj količini mlijeka , uliti u zakuhano mlijeko i miješajući kuhati dok se krema ne zgusne. Maknuti sa vatre i pustiti da se hladi. Povremeno kremu promiješati dok ne postane mlaka. U ohlađenu kremu dodati izrađen maslac i limunov sok te sve dobro spojiti. Po želji i ukusu u kremu ili tijesto za kore može se dodati i malo naribane limunove korice.

Kremom mazati pripremljene kore (također kremom namazati i zadnju koru koja dođe na vrh) i pustiti najmanje 24 sata da kore omekšaju od kreme.

Exit mobile version