Kitnkez ili sir od dunja stara je tradicionalna slastica koja se priprema početkom jeseni za vrijeme trajanja dunja. Tvrde, mirisne i opore, dunje su idealne kao sastojak u kompotima, za pečenje ili konzervirana kao namaz. Kako napraviti ovaj jedinstveni desert otkriva nam Hrvoje, autor bloga Kužinavanje.com.
Sastojci
2 – 2 ½ kg zrelih dunja
500 g šećera
sok i korica 1 limuna
Priprema
Dunje oprati, narezati na četvrtine, očistiti i nasjeckati na kockice. Staviti u lonac i preliti sa toliko vode da dunje budu pokrivene. Na laganoj vatri kuhati oko 20 minuta dok dunje omekšaju. Kuhane dunje procijediti , vratiti u lonac u kojem su se kuhale i štapnim mikserom izmiksati u pire. Dobivenom pireu dodati šećer i na laganoj vatri kuhati oko 1 – 1,5 sat miješajući dok se ne zgusne i trag kuhače po dnu lonca ostaje vidljiv, dodati limunov sok i koricu te još malo kuhati. Smjesu uliti u prethodno pripremljene kalupe lagano premazane uljem. Pustiti da se ohladi, a zatim sušiti na zraku 24 do 48 sati dok kotonjada ne postane dovoljno suha da se može istresti iz kalupa. Dalje sušiti još nekoliko dana, a zatim narezati i čuvati u kutiji sa lovorovim lišćem.
foto: BigStock
Mali savjeti
1. dunje nije potrebno guliti zbog velike količine pektina koji se nalazi u kori i pomaže u zgušnjavanju tj. želiranju
2. u nekim receptima stoji da se koristi ista količina šećera kolika je i težina propasiranih dunja. Šećer je sastojak koji u kotonjadi možete prilagoditi po svom ukusu, netko voli više, a netko manje slađu
3. ovisi o količini kotonjade koju kuhate, prilagodite i produžite vrijeme kuhanja
4. kotonjadu kuhati na laganoj vatri uz stalno miješanje da se ne „uhvati“ za dno posude i da ne zagori
5. na laganoj vatri kotonjada manje prska prilikom kuhanja
6. trajanje sušenja kotonjade ovisi i o vremenu, najbolje se suši ako je vrijeme burno
7. u kotonjadu se po želji prilikom kuhanja mogu dodati grubo narezani bademi ili orasi, a osušena kotonjada može se po želji uvaljati i u kristal šećer