Tikva, buča, misirača, bundeva – sve su to nazivi za jedan od najzanimljivijih i najhranjivijih jesenskih plodova. No unatoč svojim blagodatima i sjajnom okusu, bundeva je vrlo rijetko na našem jelovniku što je prava šteta jer od bundeve se može napraviti juha, pire, savijača, prilog pečenju, kolač, sok i još mnogo toga.
Bundeva je s nama već jako dugo. Određene vrste, poput tikvica (Lagenaria vulgaris) poznavali su još stari Egipćani i Rimljani, dok su velike narančaste bundeve iz porodice Cucurbitaceae pristigle iz novog svijeta, točnije Meksika.
Svoju intenzivnu žutu ili narančastu boju bundeve duguju beta-karotenu koji je iznimno važan u proizvodnji vitamina D te sprječavanju proizvodnje štetnih slobodnih radikala. Osim toga, bundeva ima puno vitamina A, C, E i K te kalija, fosfora, kalcija i željeza.
Važno je spomenuti kako bundeve sadrže jako malo kalorija, samo 26 kcal na 100 grama ploda i zbog toga je bez grižnje savjesti možete jesti i kad ste na dijeti. Lako su probavljive pa se preporučuju osobama s želučanim tegobama.
Osim ploda, kod bundeva se koriste i koštice i to za proizvodnju vrlo hranjivog ulja, tamno zelene boje kojem se ponekad tepa da je “zeleno zlato”. Bučine sjemenke imaju čak 20 puta veću energetsku vrijednost od samog mesa bundeve, a bučino ulje sadrži vrlo važne masne kiseline poput linolenske, oleinske, palmitinske I stearinske. Bučino ulje koristi se kao dodatak salatama i juhama, no nije pogodno za prženje.
Iz bučinih koštica proizvodi se visokovrijedno ulje (foto: Silvija Novak)
Što napraviti od bundeve?
Juha od bundeve izvrsno je predjelo, a sve što je potrebno je oguliti bundevu, narezati je na komade, skuhati i onda usitniti štapnim mikserom. Začinite po želji te dodajte malo kiselog vrhnja ili bućinog ulja.
Bučnica je jedna od omiljenih savijača. Može se raditi na slatko (od narančaste bundeve) i na slano (od žute bundeve). U smjesu se najčešće dodaje svježi sir i jaje, a možete koristiti iste kore kao kad radite štrudle od jabuka. Bučnica se peče vrlo kratko i začas je spremna za jelo.
Pire od bundeve zanimljiva je zamjena za uobičajeni pire od krumpira ili nešto rjeđi od celera. Priprema je gotovo identična: bundevu je potrebno skuhati i zgnječiti te dodati malo mlijeka ili maslaca.
Pečena bundeva je jedan od najjednostavnijih priloga i tu doista nema neke filozofije. Bundevu se nareže na komade i ispeče u pećnici tek uz dodatak malo soli i ulja. Bundeva se peće nešto kraće od krumpira i na nešto nižoj temperature.
Pohane bundeve su vrlo zanimljivo jelo koje možete oplemeniti začinima prema vlastitom ukusu, a od ribanih bundeva možete napraviti i popečke koji su vrlo brzo spremni za jelo.
Bundeva se može jesti i sirova na salatu pri čemu ju je dovoljno sitno nasjeckati ili naribati. Od sirove bundeve možete napraviti ukusan i hranjiv sok pri čemu komade bundeve izmiksate u mikseru i dodate limunovog soka i meda.