Mozaik

Dražen bi ove godine napunio 50

Najbolji europski košarkaš svih vremena ostavio je dubok trag u sportu ali i u našim srcima. Donosimo zanimljive detalje iz bogatog života Dražena Petrovića.

Objavljeno

|

Dražen Petrović 22. listopada 2014. napunio bi 50 godina. Nažalost, tragična pogibija 7. lipnja 1993. na autocesti pored Munchena, zauvijek je prekinula najljepšu košarkašku bajku. Prisjetili smo se nekoliko zanimljivosti o Draženu…

Najbolji europski košarkaš

Na Europskom prvenstva u košarci 2013. godine, Dražen je izabran za najboljeg europskog košarkaša svih vremena. U izboru koji je organizirao portal HoopsHype.com anketirano je 38 europskih košarkaša te je Dražen izabran za najboljeg među najboljima.

Dražen ima svoj strip

U Muzeju Dražena Petrovića 22. listopada 2014. predstavljen je strip o popularnom košarkašu nazvan “Dječak”, autora Frane Petruša i Vlade Šagadina.

Puno pridonio Euroligi

Dražen je uvršten je na popis “50 osoba koje su najviše pridonijele Euroligi” na izboru koji se 2008. održao u Madridu povodom pedesete obljetnice utemeljenja Kluba europskih prvaka, preteče današnje Eurolige.

Prvi susret s loptom uz starijeg brata Aleksandra

Dražen se zaljubio u košarku nakon što je starijem bratu Aleksandru pomagao sakupljati lopte poslije njegovih treninga. Mali Dražen bi još dugo znao ostajati u dvorani i vježbati šutiranje.

Nagrada s Draženovim imenom

Hrvatski olimpijski odbor 2006. godine ustanovio je nagradu koja nosi ime Dražena Petrovića, a koja se dodijeljuje mladim, perspektivnim sportašima za izvrsne rezultate.

S Draženom na čelu vodili protiv NBA Dream Teama

Na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine Hrvatska je s Draženom na čelu došla do samog finala gdje ju je dočekao najjači košarkaški dream team na svijetu – reprezentacija SAD-a predvođena Michaelom Jordanom i Magicom Johnsonom. Hrvatska je u jednom trenutku čak i vodila, iako je pobjeda na kraju otišla Amerikancima, rezultatom 117:85.

Exit mobile version